Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu

Nefes kokusu, toplumlarda yaygın olarak görülebilen ve sosyal açıdan kişilerin incinmesine neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kişilerde psikolojik sorunların oluşmasına neden olabilir. Bundan şikâyetçi olan kişiler, kendilerine olan güveni yitirebilirler. Çok farklı nedenlerden dolayı insan nefesinde kötü koku meydana gelebilir. Bu durum aynı zamanda ağız kokusu veya halitosis olarak adlandırılır.

Nefes Kokusu Türleri

Fizyolojik Nefes Kokusu

Kişiler sağlıkları yerinde olsa bile, sabahları uyandıklarında sindirim kanalında birikmiş gazlar ya da dil sırtında üremiş bakteriler nedeniyle nefes kokusu çekebilir. Bunu engellemek için dil sırtını fırçalamak, ara sıra çinko içeriğe sahip olan ağız gargaraları yapmak ve sakız çiğnemek gerekir. Beslenmenin ardından nefeste oluşan koku da fizyolojik bir kokudur. Sarımsak tüketen bir kişinin nefesinde oluşan koku bu çeşit bir nefes kokusudur. Hastalık olmadığından, tedavi gerekmemektedir.

Psikosomatik Nefes Kokusu

Bu hastalarda yakınması olmasına rağmen, gerçek bir nefes kokusu bulunmamaktadır. Bu hastaların tedavisi diş doktoru ve psikiyatrist ile yapılır. Bu hastalardaki koku değil, koku korkusu bulunmaktadır.

Patolojik Nefes Kokusu (Gerçek Nefes Kokusu)

Bu tarz nefes kokusuna sahip olan kişiler, bu kokunun farkında olmadıklarından ya da tolere ettiklerinden dolayı doktora tedavi amacıyla gitmeyebilirler. Patolojik kökenli nefes kokuları üç gruba ayrılmaktadır:
  • Tip 1: Nefes kokusunu hastanın kendi tespit eder. Bu kişilerin çoğu diş hekimine gittiklerinde, doktorun uyarısıyla tedavi olurlar. Hastaların az bir kısmı diş doktoruna gitmektedir.
  • Tip 2: Nefes kokusunu hastanın yakınları tespit eder. Bu hastaların yarısı diş doktoruna gitmektedir.
  • Tip 3: Nefes kokusu sadece şüphe ya da tahminle ortaya çıkmıştır. Bu tür hastaların çoğunluğu diş doktoruna gitmektedir.

Nefes Kokusunun Nedenleri

  • Özellikle akciğer ve sinüs kaynaklı enfeksiyonlarda
  • Şeker hastalığı olanlarda
  • Böbrek yetmezliği sorunu olanlarda
  • Karaciğer yetmezliği çekenlerde
  • Metabolizma bozuklukları bulunanlarda
  • Oruçlu olmak, diyet yapmak, aç kalmak, ağız kuruluğu çekmek nefes kokusuna neden olabilir.

Nefes Kokusunun Kaynağına Göre Sınıflandırılması

Ağız Boşluğu Kaynaklı Kokular

Nefes kokusunun çoğunluğu ağız boşluğundan kaynaklanır. Bunlar dilden, periodontitisten ya da ikisinden kaynaklanabilir. Bunların sebepleri fiziki muayenede belli olur. Dişeti dokuları tespit edilerek tedavi edilir. Çoğu zaman hastada kokunun kaynağını bulur. Bu kokulara engel olmak için yapılabilecekler:
  • Dişlerin ve dişetlerin korunması gerekir.
  • Ağızda olan protez ve köprülerin sıkça düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir.
  • Sakız çiğnemek, tarçın kullanmak gerekir.
  • Bol su içmek gerekir.
  • Burun tıkanıklığı olduğunda uykuya yatmamak gerekir.
  • Basit şeker tüketimini azaltmak gerekir.
  • Besinleri iyi çiğnemek gerekir.
  • Diş ipi kullanımını yaygınlaştırmak gerekir.
  • Sigara kullanmamak gerekir.

Ağız Boşluğu Kaynaklı Olmayan Nefes Kokusu

Sebebi ağız dışı etkenlerden kaynaklanan nefes kokusudur. Bunlar çoğunlukla kulak burun boğaz sorunlarından, sindirim kanalı sorunlarından meydana gelir. Bağırsak gazları da nefes kokusuna sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tunca

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Nefes kokusu çeken biri olarak sabah uyandığımda dil sırtımda biriken bakterilerden dolayı kötü koku hissediyorum. Bu sorunu önlemek için dil sırtımı fırçalamam yeterli olur mu, yoksa ek olarak çinko içeren ağız gargaraları kullanmamı tavsiye eder misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tunca,

Sabah uyandığınızda dil sırtında biriken bakteriler nedeniyle kötü koku hissetmeniz oldukça yaygın bir durumdur. Dil sırtınızı fırçalamak, bu sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bu genellikle tek başına yeterli olmayabilir. Çinko içeren ağız gargaraları, kötü kokuları nötralize etmeye yardımcı olabilir ve ağız hijyeninizi daha da iyileştirebilir. Ayrıca, düzenli diş doktoru kontrolleri ve bol su içmek de ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çabuk Yorulma Nefes Darlığı

Çabuk Yorulma Nefes Darlığı

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı

Hamilelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Nefes Darlığı Nedenleri

Nefes Darlığı Nedenleri