Hamilelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Hamilelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelik döneminde nefes darlığı, gebeliğin en yaygın belirtilerinden biridir. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde nefes darlığı yaşayan birçok gebe zor anlar yaşayabilir. Bazı vakalarda nefes darlığı gebeliğin başlangıcından sonuna kadar devam edebilir.

Nefes Darlığının Nedenleri

Hamilelikte nefes darlığının nedeni, vücudun artan oksijen ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Vücut, bu ihtiyacı karşılamak adına çeşitli mekanizmalara başvurur ve kendini bu duruma adapte etmeye çalışır. Gebelik nedeniyle progesteron hormonunda yaşanan artış, akciğerlere etki ederek beyinde bulunan solunum merkezine baskı uygular. Bu nedenle dakikada nefes sayısında artış olur.

Gebelik ilerledikçe büyüyen rahim diyaframa baskı yapar ve nefes alıp vermek için vücut daha çok çalışır. Özellikle birden fazla bebek bekleyenlerde, iri bir bebeğe hamile olanlarda ya da amniyon sıvısı fazla olanlarda nefes darlığı problemi daha fazla yaşanır. Gebeliğin son haftalarında nefes darlığı yönünden ciddi sıkıntı yaşayanların destek alması gerekebilir.

Hamilelikte Oluşan Nefes Darlığı İçin Neler Yapılabilir?

Gebelik döneminde oluşan nefes darlığı çoğu zaman zararsız ve normal kabul edilmektedir. Ancak nefes darlığı yaşayan gebelerin ağır iş ve aktivitelerden mümkün olduğunca uzak durmasında yarar vardır. Yapılan günlük işleri daha yavaş yapmak ve hızlı hareket etmemek bu sorun için çözüm olabilir.

Omuzları arkaya yaslamak ve dik oturmak alınabilecek bir diğer önlemdir. Gece daha rahat uyumak için ek bir yastık kullanmak rahatlatıcı sonuçlar verecektir. Hafif nefes darlıkları için sıralanan bu önlemler ile rahat edilebilir. Nefes darlığı başka bir hastalığa bağlı olarak gerçekleşmiyorsa doğum sonrasında normale dönecektir.

Hamilelikte Nefes Darlığı Ciddi Bir Hastalığın Habercisi Olabilir mi?

Hamilelikte oluşan nefes darlığı bazen ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Astım, zatürre gibi hastalığı bulunan gebelerde nefes darlığı ciddi boyutlara ulaşarak tehlikeli anlar yaşatabilir.

Nefes darlığı birdenbire ortaya çıkmışsa yine bir ciddi hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte Nefes Darlığı İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

  • Solunum çok hızlı ise
  • Astım ya da zatürre gibi bir hastalık söz konusu ise
  • Nabız atımı hızlı ve kalp çarpıntısı varsa
  • Nefes alıp verirken göğüste ağrı ve acı hissi oluşuyorsa
  • Dudak çevrelerinde ve tırnaklarda morarma olmuşsa
  • Cilt soluk görünüyorsa
  • Şiddetli öksürük ve beraberinde ateş oluşmuşsa mutlaka doktora görünmek gerekir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Hamilelikte nefes darlığı yaşayan kadınların bol bol dinlenmeleri ve stresten uzak durmaları önemlidir. Ayrıca, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek ve sağlık durumunu yakından takip etmek gerekir. Gebelik süresince sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli sıvı almak ve hafif egzersizler yapmak nefes darlığını hafifletebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Refhan

25 Temmuz 2024 Perşembe

Hamilelğimin ilerleyen dönemlerinde nefes darlığı yaşamaya başladım, bu durum normal mi yoksa ciddi bir şey mi? Nefes darlığı nedeniyle özellikle gece uyurken rahatsız oluyorum, ek bir yastık kullanmak gerçekten fayda sağlar mı? Nefes darlığı yaşayan hamileler olarak hangi durumlarda mutlaka doktora gitmemiz gerekmektedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Refhan,

Hamilelikte nefes darlığı yaşamanız aslında oldukça yaygındır ve genellikle endişe verici bir durum değildir. Bebeğin büyümesiyle birlikte diyaframınız yukarı itilir ve bu da nefes almayı zorlaştırabilir. Gece uyurken ekstra bir yastık kullanmak, başınızı daha yukarıda tutarak nefes almanızı kolaylaştırabilir ve rahatsızlığınızı azaltabilir.

Ancak, nefes darlığı ciddi bir sorunun belirtisi de olabilir. ޞayet nefes darlığına göğüs ağrısı, morarma, bayılma hissi, çarpıntı veya şiddetli öksürük gibi semptomlar eşlik ediyorsa, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler, daha ciddi bir durumun işareti olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Açma Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Nefes Açma Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Astım Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı Nedenleri

Nefes Darlığı Nedenleri