Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Nefes Darlığı

Çocuklarda nefes darlığı, sıkça karşılaşılan bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenlerin başında üst solunum yolu enfeksiyonları gelir. Solunum sistemi rahatsızlıkları, çocukların en çok doktora gitme ve hastaneye yatma nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Solunum sistemi ve akciğerler, çevreyle doğrudan ilişkilidir ve bu nedenle alerjen maddeler, hava değişimleri gibi etkenlerden kolayca etkilenirler. Sağlıklı bir çocuk bile yılda 5-6 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bu enfeksiyonlara bağlı olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Akciğer hastalıkları sırasında da ani başlayan nefes darlığı olabilir. Bu durumda hastalığa ait bulgular olduğundan, nefes darlığının sebebi kolayca belirlenebilir. Ayrıca, doğuştan gelen kalp hastalıkları da çocuklarda nefes darlığına neden olabilir. Bu durum, çocukların hareketleri sırasında nefes nefese kalmaları şeklinde görülür. Dolaşım bozukluğuna bağlı nefes darlığı durumunda morarma da meydana gelebilir. Astım rahatsızlığı, akciğerlerde iltihabi etkiyle sıvı birikimine neden olabilir ve bu da nefes darlığına yol açabilir. Kansızlık da nefes darlığına yol açan bir başka etkendir. Gelişimle ilgili göğüs içindeki bozukluklar ve psikolojik etkiler de solunum sorunlarına sebep olabilir.

Çocuklarda Nefes Darlığı Bir Hastalık mıdır?

Nefes darlığı, tek başına bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak, önemli bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle altında yatan etkenin belirlenmesi ve zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda Görülen Nefes Darlığı Hangi Hastalıklara İşaret Eder?

  • Soğuk havalarda nefes darlığı çekilmesi, astımın bir belirtisi olabilir.
  • Hareketle artan nefes darlığı, kalp hastalıkları, KOAH, anemi, fibrozis, tiroit bozuklukları gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
  • Nefesin yetersiz olmasının hissedilmesi, başka bir sebep yoksa, psikolojik kökenli olabilir.
  • Özellikle geceleri artan nefes darlığı, astım ve kalp yetmezliğinin bir işareti olabilir.
  • Otururken bile nefes almakta güçlük çekilmesi, KOAH, astım, zatürre, bronşit, akciğerlerde kitle olması, akciğer zarları arasında sıvı birikimi, böbrek yetmezliği, uyku apnesi, reflü gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
  • Dinlenme sırasında oluşan nefes darlığı, pulmoner emboli, astım, anemi, akciğer zarındaki sıvı birikimi gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Çocuklardaki Nefes Darlığı Nasıl Değerlendirilir?

Çocuklarda akut nefes darlığının en önemli sebepleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum sistemine kaçan yabancı cisimler ve astım gibi etkenler bulunur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, bu sorunlarını kendileri ifade edemezler. Bu nedenle ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemeleri önemlidir. Çocuklarda nefes darlığı varsa, derin nefes alındığında köprücük kemiği üstünde bulunan bölüm içeriye doğru çekilir. Ayrıca, burun deliklerinin açılıp kapanması gibi belirtiler varsa, solunum zorluğu çektikleri değerlendirilebilir.

Çocuklarda Nefes Darlığı Sırasında Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle çocukların sakinleşmesine yardımcı olunmalıdır. Üzerindeki giysiler rahatlamasını sağlayacak şekilde çıkarılmalıdır. Dik durmasına yardımcı olunmalıdır. Hemen doktoruyla iletişime geçilerek, sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Nefes darlığına sebep olan etkenin belirlenmesi için gereken incelemeler yapılmalıdır. Daha sonra belirlenen etkene göre uygun tedavi yolları uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çabuk Yorulma Nefes Darlığı

Çabuk Yorulma Nefes Darlığı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nefes Darlığı Belirtileri

Nefes Darlığı Belirtileri

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı Tedavisi

Nefes Darlığı Tedavisi