Sinirsel Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Sinirsel Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Sinirsel Nefes Darlığı

Sinirsel nefes darlığı, hava açlığı olarak da bilinen bir tür nefes darlığıdır. Bu sorun toplumda daha çok gençlerde görülmektedir. Bu durumu yaşayan hastalar, derin bir nefes aldıklarında sorunlarının sona ereceğini ve rahatlayacaklarını düşünseler de, nefes almayı başaramazlar. Nefes alma sırasında genellikle göğüs kafesi kasları kullanılmaz. Farkına varmadan, karın şişer ve iner. Karın boşluğuyla göğüs boşluğunu ayıran diyaframın yardımıyla ciğerler temiz havayla dolmaktadır.

Sinirsel Nefes Darlığının Mekanizması

Gerginlikten kaynaklanan nefes darlığında, bu programlanmış olan nefes alma ve verme sistemi devre dışı kalmaktadır. Bu aşamada kişi göğüs kaslarını kullanarak nefes alıp vermeye çalışır. Bu nedenle bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlar. Hava açlığı olan kişiler, daha önceden olmayan ağrılar için endişe etmeye başlar. Bu yüzden nefes darlığının arttığı bir döngüye girerler.

Nefes Almanın Önemi

Biyolojik varlığın devamı için, canlıların nefes alması gerekmektedir. Çünkü yaşam alınan ilk nefesle başlamakta, son nefesle sona ermektedir. Yaşamda nefes almakla ilgili çok sayıda deyim bulunmaktadır. İnsan vücudunda kalp atışı, bağırsak hareketleri, kan basıncı ve nefes almak gibi eylemler beynin tabanı ile kontrol altına alınmaktadır. Bu eylemler bedenin kendi kendine yürüttüğü işlevlerdir. Ancak bedende olan bazı ruhsal sorunlar nefes alma ile ilgili algı değişimine ya da işlev bozukluğuna neden olabilir. Anksiyete bozukluklarında kişinin en önemli belirtiler arasında nefes darlığı çekmesi gelmektedir. Hastalar istedikleri gibi doya doya nefes alamaz, göğsünde baskı hisseder, boğazında düğümlenme olur. Bu şekilde yaşanan sinirsel nefes darlığı hastaları daha fazla endişeye sürükler.

Sinirsel Nefes Darlığı Sırasında Ne Yapılmalıdır?

  • Bunu çeken kişiler öncelikle paniklemeden, yaşadıkları durumun geçici olduğunu düşünmelidir.
  • Rahat edebilecekleri bir yere oturmaları gerekir.
  • Burundan ikiye kadar sayıp nefes almaya çalışın. Bunu yaparken karnınızın şiştiğini görmelisiniz.
  • Nefesinizi tutarak içinizden bir deyin.
  • Daha sonra ağzınızdan yavaş yavaş dörde kadar sayarak nefes vermelisiniz.
  • Tüm dikkatinizi nefesinize ve gevşemiş karın kaslarına vermelisiniz.
  • Egzersiz yaparken bütün vücudunuzun gevşediğini ve bu sırada rahatladığınızı düşünün.

Sinirsel Nefes Darlığı Nasıl Belirlenir?

Nefes darlığı çekme sırasında hastalar aşağıdaki belirtileri yaşıyorsa, sinirsel nefes darlığı çekiliyor olabilir:

  • Derin nefes alma ihtiyacı duymak
  • Alınan havanın size yetmediğine dair düşünceniz varsa
  • Nefes darlığı çekme sırasında buna eşlik eden hafif bir çarpıntı, ağız kuruması ve iç sıkıntısı çekiliyorsa
  • Son zamanlarda sizi endişelendirecek, sıkılmanıza neden olacak sorunlar varsa
  • Doktora gittiğinizde nefes darlığına neden olabilecek kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıkları gibi bir tespit yapılamıyorsa

Sinirsel Nefes Darlığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların tedavi edilmesi için, öncelikle nefes darlığının altında yatan bir hastalığın olmaması gerekir. Hastada meydana gelen endişe halinin giderilmesi ve kişinin rahatlatılması çok önemlidir. Hava açlığı nöbetlerinin çok şiddetli olması durumunda bile, belli bir sürede kendiliğinden geçtiği görülmektedir. Bu etki hastanın endişelerinin ve korkularının körüklenmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.

Sonuç

Sinirsel nefes darlığı, genellikle gençlerde görülen ve anksiyete ile ilişkili bir durumdur. Bu durumla başa çıkabilmek için panik yapmadan, nefes egzersizleri ve gevşeme teknikleri uygulanmalıdır. Ayrıca, hastaların ruhsal durumlarını dengelemeleri ve bu konuda profesyonel yardım almaları önemlidir. Tedavi sürecinde hastaların sakinleştirilmesi ve endişelerinin giderilmesi, nefes darlığının kontrol altına alınmasında büyük rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alara Berna

17 Mayıs 2024 Cuma

Kurtulmak istiyorum yoruldum artık başka bir tedavisi yok mu doktorlar sadece çok zor durumda kullanılacak bir hava veriyorlar ama bu geçici bir tedavi ben tamamen kurtulmak istiyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alara Berna,

Söylediklerinizden çok zor bir süreçten geçtiğinizi anladım. Bu tür durumlarda hissettikleriniz çok doğaldır ve yardım almak çok önemlidir. Belki farklı bir doktordan ya da uzmanlardan ikinci bir görüş almak faydalı olabilir. Ayrıca, psikolojik destek almak da bu süreçte size yardımcı olabilir. Unutmayın, yalnız değilsiniz ve bu durumu atlatmak için birçok farklı yol bulunabilir. Size sabır ve güç diliyorum.

soru

dilara

04 Mayıs 2024 Cumartesi

bn tam 5 seneden beri panik atak hastasıyım.Ama hiç psikoloik tedavi almadım.Benim her günüm nefes almada zorluk,bayılma hissi ya da baş dönmesi bazende hafızamı kaybedicekmiş gibi olma durumu.Ben 17 yaşındayım okula bile artık gitmek istemiyorum.En kötüsüde şu sıralar nefes darlığı napıcam bilmiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dilara hanım, yaşadığınız zorluklar gerçekten çok üzücü ve zorlayıcı görünüyor. Panik atak belirtileri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu durumda, bir uzmandan profesyonel yardım almak çok faydalı olabilir. Psikolojik destek ve gerektiğinde ilaç tedavisi panik atakların yönetiminde oldukça etkili olabilir. Okulunuzda rehberlik servisiyle konuşarak da destek alabilirsiniz. Kendi başınıza bu durumu atlatmaya çalışmak zorunda değilsiniz; yardım almak güçlü olduğunuzu gösterir. Lütfen bir uzmana başvurmayı düşünün.

soru

halim

26 Nisan 2024 Cuma

Bende ani ve arada nefes kesilmesi oluyor bu hastalik ney

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Halim,

Ani ve arada nefes kesilmesi rahatsız edici olabilir ve altında yatan birçok farklı sebep olabilir. Örneğin, astım, anksiyete, alerjik reaksiyonlar veya kalp rahatsızlıkları gibi durumlar bu tür semptomlara yol açabilir. Ancak, doğru teşhis ve tedavi için bir doktora başvurman en iyisi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Aksu

Orta yaşlı insanlarda çok görülen bu rahatsızlık sinirlenince olduğu görülmüştür. Göğüs bölgesinde ve sırt bölgelerinde ağrılar ile başlayan rahatsızlık belirtileriniz böyle gösterir. Aşırı sinirlenme, aşırı şekilde tepki verme gibi durumlarında daha çok görülen bu rahatsızlık tedavisi olunmaması durumunda ciddi sorunlara yol açabilir. Bunun için kısa zamanda aile hekimine gitmelisiniz.

soru

Haysin

18 Nisan 2024 Perşembe

arkadaşlar ben 6 aydır artık esnemeyince rahat edemiyorum esneyince vucuduma oksijen geliyor 2-3 dakika vucudum rahatlıyor doktora gittim bir şeyin yok dediler kalbe gittim bir sorun yok dediler ama neden rahat nefes alamıyorum bazen geceleri boğulurcasına uykudan uyanıyorum hayat zindan oldu tek umut rabim on dan şifa bekliyorum belki böyle biri oaln olmuşsa nasıl iyleştiğinin yazılamasını bekliyorum herkese acil şifalar dilerim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Haysin bey,

Öncelikle yaşadığınız durumu anlıyorum ve size geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Anlattıklarınız, bazı kişilerde yaşanan anksiyete veya panik atak belirtilerine benziyor olabilir. Belki bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, düzenli egzersiz ve nefes egzersizleri de rahatlamanıza yardımcı olabilir. Umarım en kısa zamanda şifa bulursunuz.

Sağlıcakla kalın.

soru

salih

18 Nisan 2024 Perşembe

benim yaklaşık 15 gündr devam eden nefes alma güçlüğü çekyorum nefes alamıyom nefesim yarıda kesliyo
bol nefes almak istyom olmuyo patlıycam sanki
karnım da şişkinilk oluyo esneme geliyo bazen ateş ve terleme oluyo sol tarfıma batma oluyo ölecem sanki ciğerlerim bitmiş okadar zorlanıyom laroxyl ap içiyom yardımlarınızı bekliyom lütfen çok kötyüm

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Salih Bey,

Geçmiş olsun, yaşadığınız belirtiler oldukça rahatsız edici görünüyor. Bu tür belirtiler ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir ve mutlaka bir doktora danışmanızı öneririm. Nefes darlığı, ateş, terleme ve sol tarafınıza batma gibi şikayetleriniz hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Laroxyl kullanıyorsanız, bu durumu doktorunuza da bildirmeniz önemlidir. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurarak profesyonel yardım almanız sağlığınız açısından en doğru adım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Metehan

14 Nisan 2024 Pazar

Çok sinir bozucu bir durum adamı hayattan soğutuyor yakında bir doktora gideceğim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Metehan, Üzüldüm boyle hissettigine. Bir doktora gitmek iyi bir adim olabilir, umarim en kısa zamanda rahatlama bulursun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı Nedenleri

Nefes Darlığı Nedenleri

Nefes Açma Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Nefes Açma Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi